Wij maken direct bezwaar als uw uitkering wordt geweigerd

Bezwaar Algemene Nabestaanden Wet

Indien u weduwe of weduwnaar bent en u zorgt voor een kind dat jonger is dan 18 jaar óf u bent minimaal 45% arbeidsongeschikt komt u in aanmerking voor een nabestaandenuitkering Anw. Het is niet van belang of u getrouwd was of samenwoonde met uw overleden partner.

Als u een kind heeft van jonger dan 18 jaar kunt u een nabestaandenuitkering krijgen als u het kind verzorgt én het kind op het moment van overlijden tot uw huishouden behoorde.

De hoogte van de nabestaandenuitkering is afhankelijk van andere inkomsten die de nabestaande ontvangt. Inkomsten die gedeeltelijk van de nabestaandenuitkering worden afgetrokken zijn:

  • Inkomen uit loondienst
  • Winst uit een eigen bedrijf
  • Inkomen uit (vervroegd) pensioen

50% van het minimumloon en een derde deel van het inkomen dat boven de helft van het minimumloon uitkomt wordt niet afgetrokken van uw uitkering. Indien u meer dan €2.614,49 per maand verdient heeft u geen recht op een nabestaandenuitkering.

Bovendien zijn er inkomsten die helemaal van de nabestaandenuitkering worden afgetrokken. Zo worden inkomsten uit een werkloosheidsuitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering, ziektewetuitkering, nabestaandenuitkering uit een ander land en diverse andere uitkeringen geheel van de nabestaandenuitkering afgetrokken.

Het is mogelijk dat u aan bovengenoemde voorwaarden voldoet, maar dat u toch geen recht heeft op een nabestaandenuitkering. Dit is het geval indien:

  • Uw partner binnen 1 jaar na het moment van trouwen of samenwonen overlijdt aan een ziekte die uw partner al had
  • Uw partner binnen 1 jaar nadat hij/zij in Nederland kwam werken of wonen overlijdt aan een ziekte die uw partner al had
  • U uw partner om het leven heeft gebracht of daaraan heeft meegeholpen
  • U in de gevangenis zit

Oordeelt de Sociale Verzekeringsbank (ten onrechte) dat u geen recht heeft op een nabestaandenuitkering of is de hoogte niet juist vastgesteld? Vul het formulier in op de site en wij nemen contact met u op om uw mogelijkheden te bespreken!