Wij maken direct bezwaar als uw uitkering wordt geweigerd

Wij helpen bij je bezwaar

Contact

Bezwaar WW

Werkloosheidswet

Indien u werkloos wordt kunt u een WW-uitkering aanvragen. Deze uitkering, op grond van de werkloosheidswet, kunt u krijgen onder een aantal voorwaarden. De duur en de hoogte van deze uitkering hangt af van een aantal factoren. In elk geval is het verstandig om zo snel mogelijk, nadat u weet dat u ontslagen gaat worden, een uitkering aan te vragen bij het UWV en contact met ons op te nemen.

Voorwaarden

Om aanspraak te kunnen maken op een WW-uitkering gelden een aantal voorwaarden. In de eerste plaats moet u werkloos zijn en beschikbaar voor werk. Daarnaast geldt dat u niet verwijtbaar werkloos mag zijn geworden. Dit houdt in dat u zonder uw schuld werkloos bent geworden. Verder moet u tenminste een half jaar voorafgaand aan het ontslag hebben gewerkt.

Ontslag

Indien u zelf ontslag neemt, of op staande voet ontslagen wordt, dan wordt uw WW-uitkering geweigerd. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden is het UWV soepeler geworden, maar bestaat er altijd een risico dat u geen recht heeft op een WW-uitkering. Indien u ontslag neemt door middel van een vaststellingsovereenkomst (wederzijds goedvinden) is het daarom bijzonder belangrijk om goed op te letten wat er in die overeenkomst staat. Voor het tekenen van de vaststellingsovereenkomst is het altijd verstandig om contact met ons op te nemen voor vrijblijvend advies.

Duur WW-uitkering

Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering moet u onder andere in de 36 weken voor het ontslag in elk geval 26 weken gewerkt hebben. Een week kan worden meegeteld indien er tenminste een dag in die week gewerkt is. Voldoet u aan deze voorwaarde, dan heeft u in elk geval recht op 3 maanden WW-uitkering.

Om recht te hebben op een langere WW-uitkering dan 3 maanden, moet u van de afgelopen 5 jaar in elk geval over een periode van 4 jaar 52 dagen per jaar hebben gewerkt. Voor de eerste tien jaar dat u aan deze voorwaarde voldoet wordt uw uitkering met een maand verlengd, na tien jaar wordt de uitkering elke gewerkt jaar opgebouwd met een halve maand. De duur van je WW-uitkering was in het verleden minimaal 3 maanden en maximaal 38 maanden. Vanaf 1 januari 2016 is de duur van de WW-uitkering stapsgewijs ingekort naar maximaal 24 maanden.

Hoogte WW-uitkering

De eerste 2 maanden is de WW-uitkering 75% van het laatstverdiende loon. Daarna heeft u in beginsel recht op 70% van uw laatstverdiende loon.

Vanaf wanneer krijgt u een WW-uitkering?

Het recht op een WW-uitkering ontstaat pas na afloop van de opzegtermijn van de werkgever. Wordt er bij uw ontslag geen rekening gehouden met een (juiste) opzegtermijn, dan bepaalt het UWV wat de opzegtermijn had moeten zijn. Het UWV zal deze termijn alsnog als wachttermijn in acht nemen waardoor u pas later in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Had er bijvoorbeeld een maand opzegtermijn in acht genomen moeten worden, dan is dit de wachttijd. U heeft daarmee pas een maand na het einde van uw dienstverband recht op een WW-uitkering. Twijfelt u of er bij uw ontslag een juiste opzegtermijn in acht wordt genomen, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor advies.