Wij maken direct bezwaar als uw uitkering wordt geweigerd

Wij helpen bij je bezwaar

Contact

Bezwaar ZW

Er zijn verschillende situaties waarin u in aanmerking kunt komen voor een ZW-uitkering.

  • Uw contract loopt af of is net geĆ«indigd en u bent arbeidsongeschikt;
  • U heeft een WW-uitkering en u bent arbeidsongeschikt;
  • U bent uitzendkracht en u bent arbeidsongeschikt;
  • U bent oproep- of invalkracht en u bent arbeidsongeschikt.

Einde contract

Bent u arbeidsongeschikt en eindigt uw dienstverband, dan is de werkgever niet meer verplicht u loon te betalen. Om toch een inkomen te behouden heeft u recht op een ZW-uitkering. De werkgever dient een ZW-uitkering voor u aan te vragen bij het UWV. Wordt u arbeidsongeschikt binnen vier weken nadat uw dienstverband is geƫindigd, dan zult u zich ziek moeten melden bij uw werkgever en dient uw werkgever een ZW-uitkering voor u aan te vragen bij het UWV. Weigert uw werkgever mee te werken of loopt u tegen andere problemen aan waardoor u via deze weg niet in aanmerking komt voor een ZW-uitkering, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

WW-uitkering

Heeft u een WW-uitkering en wordt u arbeidsongeschikt, dan bent u verplicht binnen twee dagen nadat u arbeidsongeschikt bent geworden u ziek te melden bij het UWV. Tijdens de eerste dertien weken van uw arbeidsongeschiktheid behoudt u uw WW-uitkering. Bent u na dertien weken nog arbeidsongeschikt, dan begint uw ZW-uitkering te lopen.

Uitzendkracht

Bent u een uitzendkracht en wordt u arbeidsongeschikt, dan zijn er twee situaties mogelijk.

  • Uitzendbeding

Is in uw contract een uitzendbeding opgenomen en wordt u arbeidsongeschikt, dan stopt het dienstverband. Het uitzendbureau zal u in dit geval ziek moeten melden bij het UWV.

  • Geen uitzendbeding

Is in uw contract geen uitzendbeding opgenomen en wordt u arbeidsongeschikt, dan blijft u in dienst bij het uitzendbureau en zal deze uw loon tijdens uw arbeidsongeschiktheid betalen.

Ontstaat er tussen u en het uitzendbureau een geschil over een wel of niet in het contract opgenomen uitzendbeding, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Oproep- of invalkracht

Bent u een oproep- of invalkracht en wordt u arbeidsongeschikt, dan zijn er twee situaties mogelijk:

  • Arbeidsovereenkomst

Heeft u een arbeidsovereenkomst en wordt u arbeidsongeschikt, dan betaalt de werkgever u loon tijdens uw arbeidsongeschiktheid.

  • Geen arbeidsovereenkomst

Heeft u geen arbeidsovereenkomst en wordt u arbeidsongeschikt dan is uw werkgever verplicht u ziek te melden bij het UWV.

Duur ZW-uitkering

De ZW-uitkering heeft een maximale termijn van twee jaren. Wanneer u bijna een jaar arbeidsongeschikt bent en geen werkgever heeft, wordt de mate van uw arbeidsongeschiktheid vastgesteld door het UWV. Aan de hand van deze beoordeling wordt bepaald of uw ZW-uitkering wordt stopgezet of dat deze nog maximaal een jaar doorloopt. Wordt uw ZW-uitkering stopgezet en bent u het daar niet mee eens, neem dan vrijblijvend contact met ons op en bespreek uw mogelijkheden.

Bij het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid bekijkt de verzekeringsarts van het UWV wat uw lichamelijke beperkingen zijn en bekijkt de arbeidsdeskundige van het UWV wat u nog kan met uw lichamelijke beperkingen. Aan de hand daarvan wordt uw arbeidsongeschiktheidspercentage berekend. Bent u meer dan 35% arbeidsongeschikt, dan wordt uw ZW-uitkering verlengd tot maximaal een jaar. Bent u na dit jaar nog steeds meer dan 35% arbeidsongeschikt, dan kunt u in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Lees meer over de WIA-uitkering onder Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen.

Hoogte ZW-uitkering

In de meeste gevallen bedraagt de ZW-uitkering 70% van uw dagloon. In sommige gevallen bedraagt de uitkering meer. Indien u voor of na uw zwangerschap arbeidsongeschikt wordt door de zwangerschap of bevalling, dan bedraagt de uitkering evenveel als uw dagloon. Ook in het geval u arbeidsongeschikt bent geworden door orgaandonatie zal uw uitkering evenveel bedragen als uw dagloon.